Allmänt om Linköping

Att det har funnits befolkning i Linköpingsområdet väldigt länge finns det ingen tvekan om. På många ställen har det hittats fornlämningar i form av runstenar från vikingarna. Vad var det som gjorde att dessa ursvenska invånare drogs hit egentligen? Det är svårt att säga, men det var någon gång runt 1100-talet som staden Linköping grundades och det var tidigt en viktig religiös mötespunkt i det svenska riket. Det var även här som man tror att den första katedralskolan grundades, under 1230-talet. Runt 1600-talet fick staden ett gymnasium, det tredje gymnasiet i hela Sverige. En stor del av Linköping brann ner under 1700-talet, inklusive katedralskolan. Det byggdes dock snabbt en ny lokal för skolan på samma plats som katedralskolan finns än idag.

 

Under 1900-talet flyttade delar av den svenska armén in i staden, bland annat flygflottiljen. Under de olika krigen, som andra världskriget och det kalla kriget, upplevde Linköping en snabb tillväxt i flygvapenindustrin. En stor del av detta är tack vare SAABs utveckling av militära flygplan. Än idag är flygplan en stolt del av Linköpings kulturarv. På Malmens flygplats hittar du inte bara ett museum om flygvapnet, utan även stridspiloter som utbildas åt försvarets vägnar.

 

En miljömedveten stad
Det kan inte annat än sägas att Linköping är en stad med många ansikten. Linköping ligger i toppen av landets mest miljövänliga städer, och jobbar aktivt med att förbättra och effektivisera sitt miljöarbete. Staden har fått flera tunga pris och utmärkelser, som bland annat årets stadskärna och årets cykelstad.

 

När det gäller näringslivet hittar du många tungviktare i staden. SAAB har sedan länge haft sin verksamhet här, men även företag som Scan, Arla och Ericsson finns här. Du hittar så gott som vad som helst i staden, allt från möbler från IKEA, värmepumpar till hemmet eller kläder från Tornby köpcenter.Allmänt om Linköping 1

 

Oavsett vilket syfte man har med att besöka Linköping är det alltid en stad som lämnar ett positivt intryck. Det är tydligt att staden är lika mån om sina besökare som den är om sina invånare. Gör ett besök under den berömda Julgalan eller lyssna på kända artister när de underhåller i Linköping Saab Arena.